top of page

Het vasthouden van de mobiele telefoon in een “zelfrijdende” auto

Mag je je mobiele telefoon vasthouden terwijl de auto in Autopilot rijdt?

Het vasthouden van de mobiele telefoon in een “zelfrijdende” auto, mag dat?

Dat het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden verboden is, moge iedereen meer dan duidelijk zijn. In de wet staat immers dat de bestuurder van een auto geen telefoon mag vasthouden tijdens het rijden. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete ter hoogte van € 230,00. Maar hoe zit dit indien de auto een (gedeeltelijke) zelfrijdende functie kent?

Recentelijk heeft de rechtbank Midden-Nederland zich over deze kwestie uitgelaten.

Een bestuurder van een Tesla meende dat hij zijn telefoon achter het stuur kon gebruiken aangezien hij zijn handen vrij heeft. De bestuurder voerde aan dat de Tesla een functionaliteit genaamd Autopilot heeft, welke functionaliteit aldus de bestuurder betekent dat de auto volledig zelfrijdend wordt bestuurd. De bestuurder meent dat niet hij, maar de Autopilot van de tesla de feitelijke bestuurder van de auto is. Hij is om die reden van mening dat hij moet worden aangemerkt als passagier.

De kantonrechter sprak duidelijke taal. Ook indien de auto in de Autopilot rijdt, is er een bestuurder noodzakelijk. Dit is een persoon die bepaalt waar de auto heen gaat, iemand die kan ingrijpen bij noodsituaties en iemand die verantwoordelijk is voor wat de auto doet. Gelet hierop dient de betrokkene nog steeds te worden aangemerkt als bestuurder.

Uit deze uitspraak blijkt dat een bestuurder van een auto die in Autopilot rijdt – net als alle andere automobilisten – geen mobiele telefoon mag vasthouden tijdens het rijden. De boete is hem dan ook terecht gegeven.

Voor de hele uitspraak klik hier!

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Kleine kop
bottom of page