top of page

Verplicht liegen in het belang van je werkgever


Een typische minibar

Iedereen die eens in een hotel heeft overnacht is bekend met het fenomeen ‘minibars’. Een klein koelkastje met peperdure drankjes erin. Wat als de flesjes uit de minibar al zijn aangebroken, zonder dat jij, als hotelgast, eraan bent gekomen? Niet zo’n prettige gedachte. Dat vond de volgende werknemer ook.

In het hotel, gevestigd in Aruba, waar de werknemer werkzaam was, werden medewerkers opgedragen om flesjes alcoholische drank uit de minibar aan te vullen uit grotere flessen om zo kosten te besparen. De werknemers dienden na elk bezoek van hotelgasten de flesjes die reeds waren gebruikt, opnieuw gevuld in de minibar terug te plaatsen. De werknemer weigerde om formulieren te ondertekenen waarmee hij zou bevestigen dat volle ongebruikte flesjes in de minibar waren geplaatst. Zijn werkgever stelde dat er sprake was van werkweigering en ging over tot ontslag op staande voet.

De rechter was het (gelukkig) met de werknemer eens. Van de werknemer kon in redelijkheid niet gevergd worden om verantwoordelijkheid te dragen voor een besluit van de werkgever, waardoor de hotelgasten op het verkeerde been werden gezet. De hotelgasten kunnen en mogen redelijkerwijs verwachten dat de flesjes in de minibar nieuw en niet aangevuld zijn. Van de werknemer kon in redelijkheid niet gevergd worden dat hij in opdracht van de werkgever in strijd met de waarheid verklaarde. De werknemer moet, op straffe van een dwangsom, weer toegelaten worden tot zijn werk.

Namens de vakantiegangers bedanken wij deze werknemer!

Volledige uitspraak hier

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Kleine kop
bottom of page