top of page

De opmerkelijkste ontslagzaken van 2016


De opmerkelijkste ontslagzaken van 2016

Dit zijn ze dan, de meest opmerkelijkste ontslagzaken van 2016:

1. IJzeren staaf

Een vrachtwagenchauffeur krijgt bij uitvoegen een verkeersirritatie met een bestuurder van een kleine personenauto. Als ze beiden bij een tankstation staan, daagt de bestuurder van de auto de vrachtwagenchauffeur uit.

Daarop haalt de vrachtwagenchauffeur een ijzeren staaf uit zijn cabine en slaat hiermee de automobilist. De chauffeur wordt ontslagen en ook strafrechtelijk veroordeeld. Toch vindt de rechter dat de chauffeur recht heeft op een ontslagvergoeding. Hij heeft weliswaar verwijtbaar gehandeld, maar van ernstige verwijtbaarheid is geen sprake, aldus de rechter.

Volledige uitspraak hier

2. Hond op kantoor

Een medewerkster van een accountantskantoor maakt bezwaar tegen het feit dat haar baas op enig moment een hond mee naar kantoor neemt. De medewerkster krijgt gezondheidsklachten (allergische reactie) van de hond en dringt er bij haar baas op aan om de hond niet meer mee naar kantoor te nemen.

De werkgever weigert dit waarop de werkneemster bij de rechter zelf een ontslagverzoek indient en een (extra) ontslagvergoeding claimt. Deze claim wordt toegewezen omdat, aldus de rechter, de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft door de hond op kantoor te houden ondanks de gezondheidsklachten van de werkneemster.

Volledige uitspraak hier

3. Stapel geld

Een beveiliger op Schiphol koopt na afloop van zijn dienst een bos bloemen en vindt bij het verlaten van de winkel een stapel bankbiljetten die hij mee naar huis neemt. De volgende dag roept de werkgever hem op het matje en wordt hij op staande voet ontslagen. Volgens de werkgever heeft hij niet integer gehandeld door niet direct melding te maken van zijn vondst. De rechter oordeelt echter dat de werkgever overhaast gehandeld heeft en had moeten afwachten of de werknemer het geld alsnog de volgende dag zou hebben afgegeven.

Omdat de rechter wel van mening is dat de werknemer zich op zijn minst genomen vreemd gedragen heeft, kent hij de werknemer ‘slechts’ een extra ontslagvergoeding (bovenop de transitievergoeding) toe van € 5.000. Dit is ongeveer 20 maal zoveel als het bedrag dat de werknemer gevonden heeft.

Volledige uitspraak hier

4. Bejaarde op toilet

In een verzorgingshuis voor dementerende ouderen vergeet een van de verzorgers tijdens de avonddienst om een bejaarde vrouw van het toilet te halen zodat zij de hele nacht hangend in een tillift boven het toilet moet doorbrengen. De ontslagaanvraag die de werkgever vervolgens indient wordt afgewezen, mede vanwege het feit dat er sprake was van een hoge werkdruk en de werknemer al meer dan 25 jaar goed gefunctioneerd heeft.

Volledige uitspraak hier

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Kleine kop
bottom of page