top of page

(Ongewenst) zoenen op het werk, mag dat?


Misschien wel de beroemdste zoen aller tijden

Dat ligt er maar net aan wie en wanneer er gezoend wordt. Zo blijkt uit de uitspraak van het gerechtshof te Leeuwarden. Er worden tijdens het werk heel wat zoenen uitgedeeld, al dan niet gewenst of juist zeer gewenst. Denk bijvoorbeeld aan de vele verjaardagen, recepties en andere bijzondere gebeurtenissen. Dat levert in de praktijk ook niet of nauwelijks problemen op. Het wordt een heel ander verhaal als er gezoend wordt terwijl er geen aanleiding is om te zoenen. Iedere dag in plaats van een goedemorgen, een zoen krijgen op je werk wordt, tenzij het Brad Pitt is of voor de mannelijke collega’s Angelina Jolie, in zijn algemeenheid niet echt op prijs gesteld.

In de zaak die bij het gerechtshof aan de orde kwam, werd er door een leidinggevende aan twee vrouwelijke medewerksters op regelmatige basis ongewenste zoenen uitgedeeld. Volgens de leidinggevende wilde hij slechts genegenheid tonen en had hij geen seksuele bijbedoelingen.

Het gerechtshof oordeelt echter dat er sprake is geweest van seksuele intimidatie. Dit omdat de dames door de leidinggevende ongewenst werd gezoend zonder dat er sprake was van een verjaardag of andere bijzondere gebeurtenissen waar in de regel ook anderen bij aanwezig zijn. Het Gerechtshof oordeelt dat nu het een leidinggevende betreft, het ongewenst zoenen het gevolg kan hebben dat de ongewilde ontvanger zich onvrij of zelfs onveilig gaat voelen op het werk.

Reden voor een ontslag op staande voet?

Nee, in dit geval niet. Het hof vindt dat in dit specifieke geval een ontslag op staande voet een te zwaar middel is. Daarbij wordt er zwaar aan getild dat het betreffende bedrijf ondanks haar omvang, in het kader van arbeidsomstandighedenbeleid of ter preventie van ongewenst gedrag geen werk is gemaakt van het stellen van heldere gedragsregels die uitdrukkelijk en bij herhaling aan haar werknemers kenbaar zijn gemaakt.

Zo beschikt het bedrijf niet over een klachtenprotocol en is er geen contactpersoon voor klachten aangesteld. Het hof is van oordeel dat als er dit er wel was geweest, het gedrag eerder was gecorrigeerd. Verder had een klachtenprotocol, de medewerksters weerbaarder gemaakt tegen het ongewenst gedrag.

Conclusie

Ongewenste zoenen op het werk uitdelen mag tijdens verjaardagen, na oud en nieuw, recepties en andere bijzondere gebeurtenissen, waar anderen ook bij aanwezig zijn.

Daarbuiten mag het niet. Om dergelijke vervelende situaties te voorkomen, is het voor u als ondernemer en voor uw werknemers van belang dat u beschikt over een goed klachtenprotocol. Wilt u meer informatie over klachtenbehandelingen of heeft u nog geen klachtenprotocol, neem gerust contact met ons op. Advocaten van DeJurist helpt u graag om problemen te voorkomen.

 

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Kleine kop
bottom of page